Valgprogram og arbeidsprogram 2019-2023

OPPDAL MILJØPARTIET DE GRØNNE – For mennesker og miljø

VALGPROGRAM 2019

Vedtatt: 24.04.19

 

ØKOLOGISK BÆREKRAFT

De Grønne vil:

  • bevare det unike artsmangfoldet, gammelskog, våtmarker og store urørte områder
  • ha en forsvarlig bruk av natur og kulturlandskap
  • gi friluftsområder sterkere beskyttelse

 

LANDBRUK

De Grønne vil:

  • utnytte Oppdals potensiale innen regenerativt landbruk
  • satse på karbonfangst
  • prioritere klimasmart skogsdrift

 

MILJØ OG ENERGI:

Den mest miljøvennlige energien er den som ikke blir brukt.

De Grønne vil:

  • kartlegge og redusere bruk og utslipp av miljøgifter
  • satse på energisparing i det offentlige, næringslivet og det private
  • oppruste eksisterende vannkraftverk
  • beskytte samenes rettigheter, spesielt når det gjelder konflikter ved vindkraftutbygging

 

AREALPOLITIKK

De Grønne vil:

  • verne matjord, natur- og friluftsområder
  • ikke legge ut nye områder til fritidsbebyggelse
  • at de arealene vi utnytter må drives slik at vi bevarer det biologiske mangfoldet

 

ØKONOMI

De Grønne vil:

  • støtte utredning av karbonskatt til fordeling
  • ha en bærekraftig økonomi som ikke er basert på vekst
  • være positive til nytenkning, skaperkraft og engasjement i det grønne skiftet

 

DELTAKELSE

De Grønne vil:

  • gi ungdomsrådet talerett i kommunestyret i saker som ungdomsrådet har behandlet
  • basere oss på kunnskap med fokus på sak og klart språk

 

OPPVEKST OG OPPLÆRING

De Grønne vil:

  • at skoler og barnehager skal fokusere på forebyggende fysisk og psykisk helsearbeid
  • at alle barn i Oppdal skal få opplæring i å redusere forbruket, kildesortere og bruke matavfall som ressurs
  • oppgradere uteområdet og etablere kantine ved ungdomsskolen

 

HELSE OG OMSORG

De Grønne vil:

  • ha fokus på forebyggende fysisk- og psykisk helsearbeid i hele offentlig sektor
  • at eldreomsorg fortsatt skal være en hovedprioritet
  • støtte trivselstiltak i eldreomsorgen
  • jobbe for flere fulle stillinger og forsøk med ønsketurnus i helse- og omsorgssektoren

 

INFRASTRUKTUR

De Grønne vil:

  • profilere skolerutene bedre og innføre det som et gratis kollektivtilbud til alle
  • ha flere togavganger til og fra Oppdal
  • legge til rette for bildeling ved å sette av arealer ved stasjonen og ved hyttefelt

 

IDRETT, FRITID OG KULTUR

De Grønne vil:

  • etablere en prøveordning med gratis halltid
  • sikre allemannsretten, men være åpen for å begrense ferdsel i sårbare områder
  • utvide kulturskoletilbudet og redusere ventelisten

 

SENTRUMSUTVIKLING

De Grønne vil:

  • gjeninnføre boplikten i boligområdene på Auna
  • stenge sambruksgata for privatbilisme
  • bytte ut benkene i sambruksgata og på lekeplassen med behagelige benker
  • se på mulighetene for å tilby CircleK en annen tomt utenfor sentrum
  • støtte forslag om parkeringshus

 

OPPDAL OG RENNEBU MILJØPARTIET DE GRØNNE

ARBEIDSPROGRAM 2019-2023

Vedtatt: 24.04.19

 

HVORFOR DE GRØNNE I OPPDAL NÅ?

De Grønne vil skape et samfunn hvor vi har gode liv uten at vi ødelegger for andre. Norge står ved et veiskille, der langsiktig trygghet, frihet og velferd for alle står på spill. Vi er nødt til å ta et oppgjør med målet om å hele tiden produsere mer for å kjøpe og så kaste mer. De Grønne sier nei til den rådende politikkens rovdrift på mennesker og miljø.

De Grønne vil ha et Norge der unge ikke blir syke av prestasjonsjag og kjøpepress.

Vi vil ha levende lokalsamfunn der færre er ensomme og vi har mer tid til venner og familie. Ungene skal kunne leke trygt ute og sykle til skolen i frisk luft. Vi skal fortsatt kunne gå tur i gammel skog og fiske i fjorden. Dyra i havet skal ikke kveles av plast. Vi vil skape et Norge som kjemper mot klimaendringer, som bidrar til at færre drives på flukt og sikrer gode liv også for dem som kommer etter oss.

Det skal være enklest og billigst å velge miljøvennlig, uansett hvor du bor. Vi lover å støtte alle som har ideer og pågangsmot til å skape nye grønne arbeidsplasser. Vi vil gi byen og bygdene tilbake til menneskene, slik vi gjør i Oslo og andre steder hvor De Grønne er med å bestemme.

 

ØKOLOGISK BÆREKRAFT

I Norge er hver femte art enten sårbar eller truet av utryddelse. Miljøpartiet De Grønne vil gjøre disse artene livskraftige. Oppdal har et unikt artsmangfold. Vi vil kombinere forsvarlig bruk av natur og kulturlandskap med utvidet vern mot inngrep. Gammelskog, våtmarker og store urørte områder er ekstra viktige å bevare.

Miljøpartiet De Grønne legger føre-var prinsippet til grunn for vår politikk. Det innebærer at vi skal sette miljøet først der det er ufullstendig kunnskap eller handlinger som potensielt kan ha irreversible og alvorlige konsekvenser.

Hver eneste dag er naturen kilde til folkehelse, livskvalitet og opplevelser for innbyggerne i kommunen. Hvis våre barnebarns barnebarn skal ha samme tilgang som oss til natur, må friluftsområder gis sterkere beskyttelse.

De Grønne vil føre en klimapolitikk som skaper et bedre samfunn med økt livskvalitet for mennesker og som er i økologisk balanse. Dette er et stort samfunnsprosjekt som bare kan lykkes i et tett samarbeid mellom innbyggere, organisasjoner, næringsliv og det offentlige.

Med en høykompetent befolkning, et innovativt næringsliv og trygg økonomi kan Oppdal bli en foregangskommune for bærekraftige kommuner. Distriktet vårt er et landbruksdistrikt og landbruket er en viktig del av løsningen på klimaspørsmålet.  Kommunen kan gjennom sin klimaplan være drahjelp for grønne næringsvirksomheter eller institusjoner og fagmiljøer som kan utvikle seg i Oppdal.

 

LANDBRUK

Oppdal har stort potensiale innen regenerativt landbruk. Her kan det skapes mange nye arbeidsplasser. Dette er klimatiltak i stor skala som faktisk monner med enkle midler. Vi har en oppegående landbruksnæring som er i stand til å se muligheter.

Vi har store skogsområder. Skog og planter binder og lagrer enorme mengder karbon. Dette blir frigjort når det råtner eller blir spist. Jord, skog og planter har potensiale til å ta opp mer karbon enn det gir fra seg.

Jord og skog kan lagre CO2, og ta det ut av lufta. En ung skog som blir godt skjøttet tar opp mer karbon enn en gammel skog som ikke blir skjøttet. Godt skjøttet beite, gir godt jordsmonn, og tar opp mer CO2 enn beite som ikke blir skjøttet.

Dyrket jord frigir mye CO2 når den blir pløyd og ligger åpen. Derfor må landbruket ta i bruk metoder å skaffe seg gode nok avlinger på uten å måtte snu jorda for ofte. Kompostering av biomasse som hageavfall og skogsavfall tilføres på eng som gir et bedre jordsmonn med mer mold. Mer mold gir mer CO2- opptak og bedre prosesser for vekst, og dermed bedre avling. Prosessen er selvforsterkende, men fordrer mindre pløying.

Mye karbon omdannes til CO2 i det nakne jordsmonnet etter flatehogst. Derfor bør dette unngås – også av hensyn til artsmangfoldet. Det trengs gjenværende middelaldrende trær i tilstrekkelig tetthet som kan øke bladmassen raskere enn nyplantede trær, slik at CO2-fangsten fra arealet fortsetter med nesten uforminsket styrke.

Det å brenne skogsavfall eller annet trevirke til biokull ved pyrolyse, som binder karbon i kullet, og tilføre kullet i dyrket mark som jordforbedring, er en annen løsning. Karbon forblir da i jorda, og jorda kan i tillegg potensielt gi betre avling.

 

FORURENSING OG MILJØGIFTER

Miljøgifter, menneskeskapt forurensing og forsøpling spres i dag over hele jordkloden og kan føre til irreversible skader på miljøet og helsen vår.  Vi har fortsatt begrenset kunnskap om langtidsvirkningene, men vet at barn er spesielt sårbare. Barn som vokser opp i dag eksponeres for langt flere miljøgifter enn de som vokste opp for èn eller to generasjoner siden.

Både det offentlige og næringslivet må ta langt større ansvar for å beskytte mennesker, natur og dyreliv mot farlige giftstoffer, skadelig forsøpling og forurensing. Kommunen bør kartlegge og redusere bruk og utslipp av miljøgifter i Oppdal. Dette gjelder for eksempel fluorider under idrettsarrangementer og pesticider i landbruket og privathusholdninger.

Vi ønsker ikke nyetableringer av kunstgressbaner med gummigranulat som fyllmasse. På sikt må fyllmasse med gummigranulat skiftes ut.

Vi vil utvise skepsis til rotenonbehandling av vassdrag på grunn av skadevirkningene for det biologiske mangfoldet.

 

FORNYBAR ENERGI

Den mest miljøvennlige energien er den som ikke brukes. De Grønne vil ha en storstilt satsing på energisparing i det offentlige, næringslivet, i hyttene og hjemmene. For å spare energi og få effektive, gode bygg må vi bruke støtteordninger, energikrav, miljøavgifter og ny teknologi.

Energipolitikken har vært skrudd sammen slik at den skaper store konflikter med naturinteresser. Nødvendige klimatiltak må utformes slik at den i minst mulig grad skader natur, biologisk mangfold og urfolk sine rettigheter.

 

AREALPOLITIKK

De Grønne vil jobbe for gode nærmiljø og sterkere vern av matjord, natur- og friluftsområder. Oppdal MDG vil ha en helhetlig arealforvaltning basert på prinsipper om føre-var og samlet belastning, samt hensyn til kommende klimaendringer.

Omfanget av veibygging og andre inngrep som stykker opp leveområder må reduseres, og de arealene vi utnytter må drives slik at vi bevarer og helst øker det biologiske mangfoldet. Innsatsen for å gjenopprette natur som er ødelagt av forurensing eller inngrep må økes.

De Grønne vil følge opp fylkesmannens innspill for utvidelser av verneområdene.

På det nedlagte skytefeltet på Hjerkinn er et prosjekt med naturrestaurering i ferd med å sluttføres. Lærdom fra dette bør brukes til restaurering av områder i Oppdal som er ødelagt av menneskelig aktivitet og ikke lenger er i bruk. Slike områder er masseuttak, pelsdyrfarmer, skogsbilveier, demninger osv.

De Grønne ønsker ikke å legge ut nye områder til fritidsbebyggelse. Antallet ledige tomter er stort og vil med dagens utbyggingstakt holde til 10 års fortsatt aktivitet i bygge- og anleggsbransjen.

 

GRØNN ØKONOMI

Miljøpartiet De Grønne vil at menneskets skaperkraft og engasjement skal utgjøre drivkraften i økonomien. Markedet og markedskreftene må reguleres for å unngå utbytting av natur og mennesker, for å hindre skadelig spekulasjon og for å sikre konkurranse på rettferdige vilkår. En grønn økonomi kan ikke være avhengig av å vokse.

Vi understreker at Norge er blant landene som må redusere sitt økologiske fotavtrykk kraftig, både for å ta vare på naturen og for å gi rom for nødvendig velstandsøkning blant verdens fattige.

Karbonskatt til fordeling (KAF), også kalt klimabelønning, kan utredes og er et tiltak vi ønsker velkommen. Forenklet fungerer det slik i praksis at den som er rik og har en SUV betaler mye karbonskatt, mens den som er student og sykler kan sitte igjen med penger.

 

DELTAKELSE

Miljøpartiet De Grønne anser kulturelt mangfold som en betingelse for et grunnleggende fritt og vitalt samfunn. Mangfold er en forutsetning for å finne nye løsninger på kollektive og individuelle utfordringer. Å sikre mangfoldet krever gjensidig forståelse, respekt og aktiv beskyttelse.

Politiske partier har et stort ansvar for å bidra til en faktaorientert og inkluderende politisk debatt. De Grønne ønsker å bidra til en mangfoldig offentlig debatt, der flere kan kjenne seg igjen og bli inkludert. Vi vil basere oss på kunnskap og alltid sette sak og klart språk foran personangrep.

Vi vil ha en åpen debatt, både i partiet og i kommunestyret. Det skal være enkelt å kritisere oss og påvirke oss. Vi vil være et mangfoldig og representativt parti som ikke er redd for å lytte eller ombestemme oss når det er gode grunner til det.

Det er spesielt viktig å engasjere ungdom i demokratiet. De Grønne vil legge til rette for nye arenaer for deltakelse, og styrke innsyn og åpenhet rundt politiske beslutninger og bidra til en sunn, inviterende og saklig offentlighet.

Det skal være mulig og interessant å delta i politiske prosesser og debatter også for dem som ikke har lang fartstid i partipolitikk og offentlig forvaltning. Barne- og ungdomsråd skal ha en reell og meningsfull innvirkning. Barn og unge skal ha rett til medbestemmelse etter evne i alle sammenhenger som angår dem.

 

OPPVEKST OG OPPLÆRING

Kommunen skal legge til rette for bevegelse og godt kosthold i barnehagene og skolene, og fremme lek og læringsaktiviteter som foregår utendørs som en motvekt til skjermbasert lek og læring innendørs. Miljøpartiet De Grønne ønsker en skole som stimulerer til samfunnskritisk tenkning og som legger stor vekt på praktiske ferdigheter og erfaringer.

Skolene og barnehagene i Oppdal skal legge vekt på opplæring i bevisst forbruk, kildesortering, matavfall som ressurs, enkle metoder for dyrking, og gi barn og unge erfaringer med landbruksnæringen og dyrehold.

Skolen skal gi de unge lyst og evne til å delta aktivt i demokratiet, og etablere forbindelser med barn og unge i andre deler av verden.

 

HELSE

Forebyggende helsearbeid, kunnskap om mat, trening og medisin skal være tilgjengelig for alle. Aktivitet og sunt kosthold er nøkkelen til god folkehelse.

Tilretteleggingen for myke trafikanter på vei til og fra skole og jobb må bli bedre. Det skal gis mer mulighet for bevegelse og fysisk aktivitet i arbeidstida ved alle kommunale arbeidsplasser.

Den psykiske helsetjenesten rettet spesielt mot ungdom skal trappes opp.

Oppdal MDG støtter samlokalisering av primærhelsetjenesten i kommunen.

 

ELDREOMSORG

Som Norges mest demensvennlige kommune skal eldreomsorg fortsatt være en hovedprioritet for kommunen. Eldre og pleietrengende skal ha en verdig alderdom.

Støtten til frivillige og ideelle aktører som gir verdifulle bidrag til omsorg og aktivitetstilbud for eldre og pleietrengende må stimuleres og økes.

Satsing på velferdsteknologi frigjør ressurser til bedre omsorg og økt samfunnsdeltakelse. Velferdsteknologi bidrar også til nye metoder i forebygging og helsefremmende behandling.

Oppdal MDG støtter trivselstiltak i eldreomsorgen, som besøk av dyr, barn og bruk av musikk. Dette fordrer økt bemanning.

Kommunen skal etterstrebe en høy andel økologisk og kortreist mat i omsorgsinstitusjoner og i hjemmetjenesten.

 

TURISME, NÆRING OG SAMFERDSEL

Det skal legges til rette for at næringer koblet til matproduksjon, grønt næringsliv, samt tradisjonelle grønne næringer skal få utvikling i regionen. Et lokalt forankret reiseliv med natur og kultur i fokus skal realiseres innenfor rammer som både etterlever og stimulerer til økt vekt på økologisk bærekraft.

Et grønt reiseliv vil føre til økt bevissthet om vern av kulturlandskap og urørt natur, og føre til en levedyktig landbruksnæring der økoturisme og gårdsturisme styrker livsgrunnlaget i distriktet.

Drivavassdraget er en av vannkraftkonsesjonene som kan revideres mot 2022. Oppdal bør arbeide for strengere magasinrestriksjoner for Gjevilvatnet for å sikre høyere vannstand om sommeren. Det må være myndighetenes oppgave å justere rammebetingelsene slik at miljø og friluftsinteresser ivaretas.

Det må legges til rette for å gi pendlere og fritidsbeboere en reell mulighet til å velge tog fremfor bil. Flere togavganger, tilrettelegging for bildeling og et fleksibelt kollektivnett med ladbare kjøretøy kan være en løsning.

Vi sier ja til lukkede og utslippsfrie oppdrettsanlegg med landbasert frakt, og under forutsetning av at det er mat for et marked av relativ nærhet, for eksempel Europa.

 

FRITID, IDRETT OG KULTUR

Kulturarven vår har egenverdi som kilde til kunnskap og opplevelser. I det grønne skiftet bidrar kulturarven til grønne arbeidsplasser som styrker samfunnet vårt. Kulturlivet i Oppdal må gis vilkår for å utvikle sin kulturelle egenart og legge til rette for mangfold.

Det skal legges til rette for bruk av kollektivtransport i tilknytning til nye idretts- og kulturanlegg, turstier og haller. Ved større idrettsarrangement skal det arbeides for økt miljøfokus, og det skal bli tilbudt kollektive transportløsninger. Allemannsretten og den frie ferdselsretten skal sikres.

De Grønne støtter etablering av småanlegg i grendene og nærmiljøene. Etableringer av kunstgressbaner støttes under forutsetning om at det benyttes miljøvennlig fyllmasse.

Oppdal MDG ønsker at kommunen skal tilrettelegge for et gratis aktivitetstilbud som ikke er idrettsspesifikt.

 

LEVENDE GRENDER OG SENTRUM

Oppdal MDG vil gjeninnføre boplikt i sentrum og sentrumsnære grender. Dette for å ta vare på et levende bomiljø, minske behovet for nye arealer til boligbygging, bidra til at boligprisene stabiliseres og minske behovet for transport til og fra skole, barnehage, jobb og andre funksjoner.

Vi vil ha et nytt prøveprosjekt med et fleksibelt og moderne kollektivtilbud til og fra grendene. Vi støtter forslag om et nytt parkeringshus, slik at det blir behov for færre parkeringsplasser i sentrum. Vi støtter forslaget om et nytt innovasjonssenter. Huset skal bygges i heltre og gå i pluss når det gjelder energi, altså produsere mer energi enn energien som brukes til å bygge det.

I sentrum må skiltingen bli bedre. Fartsgrensen i sentrum bør settes ned og flere fartsdumper eller fysiske hindre må settes opp. Sentrumsgata bør stenges for privatbilister og en storstilt utbygging av sykkel og gangveier bør settes i gang.

Vi lar oss gjerne inspirere av “Dark sky”-byer for å framheve nattemørket som en av Oppdals verdier. Vi ønsker å bevare muligheten til å se nordlys og legge til rette for dyr som trenger nattemørke. Flere gatelys ved gangfelt, rundt skoleanlegg og barnehager må installeres av hensyn til myke trafikanter, samtidig som gatelys som fører til lysforurensing må unngås. Vi vil ikke ha belysning der det ikke behøves av trafikksikkerhetshensyn.

 

AVSLUTNING

Miljøpartiet De Grønne erkjenner at vi ikke innehar komplette løsninger på alle utfordringene vi står overfor. Vi inntar derfor en ydmyk og lyttende holdning overfor såvel fagkompetanse og sivilsamfunnet, slik at vår politikk stadig kan utvikles i møte med ny innsikt og forståelse.